Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie plemene

Vznik plemene Ruský toy v dlouhosrsté varietě se datuje se ke dni 12.10.1958, kdy se v Rusku Anglickým krátkosrstým toy teriérům psu Džoni a feně Dezi, narodil ve vrhu krátkosrstých štěňat i jeden dlouhosrstý pes. Byl zbarvený černě se žlutými znaky, měl být utracen.

zarova-evgenia-fominicna-1.jpgChovatel Mochrjakov ho ale věnoval své přítelkyni paní Jevgenii Fominičně Žarové, která mu dala jméno ČIKKI. Psík vyrostl do krásy a byl díky své dlouhé srsti na uších tak zajímavý, že jeho majitelku napadlo získat další takovéto jedince a pokusit se o chov zcela nového plemene. Získala několik fen stejného typu, rovněž dlouhosrstých a na nich založila svůj chov.
 

První vrh se narodil v roce 1962 feně Irma (chov.Kuzněcova), která byla rovněž dlouhosrstá, černá se žlutými znaky.
Matka druhého vrhu Knopka byla rovněž černo-žlutá. Teprve další použitá fenka Nelli (chov.Tumanova) byla sobolí barvy.

První standard plemene byl vytvořen v roce 1959. První oficiální standard byl uznán ministerstvem zemědělství tehdejšího Sovětského svazu 10.3.1981 s nár. reg. číslem 10 a  s názvem plemene "Moskevský dlouhosrstý toy teriér".

Souběžně je chována i krátkosrstá varieta tohoto plemene, oficiálně nazvaná jako "hladkosrstá" , která ovšem typově velmi splývá s naším Pražským krysaříkem.

1-pictures.jpg

Obě variety hladkosrstou i dlouhosrstou předběžně uznala Mezinárodní kynologická organizace FCI jako jedno plemeno v roce 2006 pod názvem Ruský toy s číslem standardu 256 a zařadila jej do skupiny 9 Společenská plemena, a ne jak se předpokládalo do skupiny mezi teriéry. Od této chvíle lze plemeno vystavovat a posuzovat na všech výstavách pořádaných pod záštitou FCI.

Dne 7.11.2017 byl Ruský toy plně uznán jako plemeno FCI a ve stejný den byl přijat i nový upřesňující standard plemene!

 


 

Časopis Ruského národního klubu Ruský toy-teriér r.1997-2000   Lena Novikova  (text v ruském jazyce)

 


 


Naskytla se mi jedinečná možnost prolistovat a se svolením paní majitelky i zkopírovat knihu paní N.M.Karpyševy o Moskevských dlouhosrstých teriérech, která podrobně popisuje historii a vývoj plemene. Je zde uveden popis, typy, původní standard a charakter plemene a další zajímavosti o předcích nynějších Ruských toyů.

Zde k nahlédnutí  dsc_1322a.jpg               

 

Přepis ručně psaného textu ze zadní strany úvodních fotografií

dsc_1325aw.jpg

nahoře:

"Я с Садко и Лирикой. 1986 г."

(N.M.Karpyševa se Sadko a Lirikou v roce 1986)

 

 

dole:

"Садко (1,5 года) и Лирика. Садко (Тин а Чана). Прекрасный тип тоя. Дурак хозяин потерял его на прогулке. Успел дать 2-х щенков Басню и Сказку"

" Sadko (1,5 roku) a Lirika. Sadko (Tin a Čana). Krásný typ toye. Hlupák majitel ho ztratil na procházce. Stihl dát dvě štěňata Basnju a Skazku"

1-zarova-tin.jpg

 

 

 

 

Žarova Jevgenia Fominična s dlouhosrstým toy-teriérem Tinem (chovatel Raďuškina)

 

 

 

 

 

Veškeré fotografie a texty na tomto webu podléhají autorskému právu a nejsou volně ke stažení